Tigerspring og vidunderlige uger | Go eller no go?

Jeg læste forleden et blogindlæg med overskriften ''Hold nu K*ft med de tigerspring'', der i bund og grund handler om, at der findes nogle kloge hoveder som har opfundet en app og skrevet en bog, med henblik på at tjene penge. Vidunderlige uger som det så populært hedder, putter børn i kasser. Tigerspring er tidsbestemt og barnets reaktion er detaljeret beskrevet og barnet er udviklingsmæssigt bagud, hvis det ikke kan dit og dat på de tidspunkter appen eller bogen foreskriver og så ringer alarmklokkerne.

Det omtalte blogindlæg kan findes på Confessionofapseudomom's blog.

Vidunderlige uger skemalægger viden og fakta om småbørns udvikling, gennemsnitlige evner og udviklingstendenser. Teorien deler vandende, nogle er for, nogle er i mod og selvfølgelig skal der være plads til forskellige holdninger.
Jeg fik rigtig meget ud af at have appen installeret da Lucas var lille. Vi fulgte den ikke slavisk, så tror jeg at man bliver halvskør i bolden, for som nybagt mor og far har man bekymringer nok i forvejen. Jeg synes at det er godt, at småbørnsforældre, især førstegangsmødre, kan slå op i en bog eller en app, der fortæller hvordan gennemsnittet af børn udvikler sig og hvornår de sådan cirka lærer- og bliver interesseret i forskellige ting. Det hele tager udganspunkt i forskning, der fortæller noget om børns udvikling i en bestemt periode, så på den måde bliver de jo sat i kasser. Man skal som forælder huske sig selv på, at det er en guideline. Når vi taler gennemsnit vil der altid være nogle der ligger over gennemsnittet og nogle der ligger under, ingen børn er ens. Glemmer man at beregningerne er lavet med udgangspunkt i gennemsnittet, kan man som forælder godt blive bekymret over, at barnet ikke passer ind i "kasserne".

Appen skal selvfølgelig ikke være styrende i hverdagen. Vi lod ikke vær med at lave aftaler, fordi vi kunne se at Lucas var i tigerspring på det pågældende tidspunkt, men det passede temmelig præcist hver gang +- et par dage og så var det altså rart at være forberedt, på at helvedet kunne bryde løs imens vi var afsted. Vi kunne for eksempel se at Lucas ville være i den slemme periode af et tigerspring på sin første juleaften, men vi aflyste selvfølgelig ikke juleferien hos Bedsteforældre på Sjælland af den grund.

Det jeg var vild med ved vidunderlige uger, var først og fremmest trygheden i, at se at Lucas var sur og tvær, fordi han gik igennem et vigtigt trin i sin udvikling. Der stod hvordan jeg på bedst mulig vis kunne guide ham igennem tigerspringet og jeg kunne læse mig frem til, hvad vi kunne træne eller lege ekstra meget med i perioden, for at stimulere ham og hans udvikling optimalt. Nogle gange lærte han tingene i samme tempo som Vidunderlige uger foreskrev og andre gange måtte vi vente på det, men vi havde en guideline der fortalte os, hvordan vi kunne hjælpe ham på vej og det var altså fedt at have ved hånden.

Da det første spring begyndte omkring 5 ugers alderen, var jeg ved at gå til af træthed-og-undren-over-hvad-i-alverden-der-var-sket-med-min-baby. Der var vidunderlige uger et godt redskab og jeg synes faktisk, at det gjorde det lidt lettere at komme igennem de ret uoverskuelige tigerspring, at jeg kunne læse hvad Lucas snart ville kunne gøre eller lære i følge gennemsnittet. I tilfældet med de 5 uger ville han lære at SMILE og så var det pludselig det hele værd, at min baby var umulig i en kort periode.
Jeg kan sagtens forstå, at man som mor kan stresse over at guldklumpen ikke følger udviklingen som appen foreskriver 100%. Jeg kunne selv blive lidt bekymret hvis Lucas ikke gjorde dit og dat på de rigtige tidspunkter, men så huskede jeg mig sig selv på, at vi jo ikke kan være lige hurtige til det hele alle sammen. Hvis jeg vender tilbage til overskriften, så synes jeg helt klart at vidunderlige uger er GO! Jeg synes ikke at det er grund til "at gå i sort" over, at nogle forældre finder støtte og vejledning i en teori som denne. Nogle børn er hårdt præget af tigerspringene, imens forældrene til andre børn knap nok mærker til det, men fakta er, at vores småbørn gennemgår disse udviklingstrin, om vi forældre mærker til dem eller ej. Uanset barnets reaktion på tigerspringene, mener jeg at appen er et godt redskab, til at finde ud af hvordan vi bedst stimulerer barnet, hvad det har særligt behov for, synes er sjovt at lege med osv, for at hjælpe deres udvikling på vej. 

Når det så er sagt, så synes jeg også at det er vigtigt endnu engang at slå fast at ingen børn er ens og at Vidunderlige uger er lavet udfra et gennemsnit. Man skal bare bruge sin sunde fornuft, for hvis baby ellers er sund og rask, så skal baby nok udvikle sig i sit eget tempo og det er jo det aller vigtigste. :-)

Hvad er din holdning til Vidunderlige uger? Er det en pengemaskine der blot sætter vores småbørn i kasser? Eller gav/giver det mening i forhold til din guldklumps udvikling? Giv gerne din mening til kende. Tak fordi du læste med!Du kan følge bloggen på Facebook HER og på Instagram HER

 

Synes godt om

Kommentarer